You are here
Przepyszne pralinki – ja je robię sam! Odżywianie się 

Przepyszne pralinki – ja je robię sam!

Praliny to ulubione czekoladki wielu koneserów czekolady, jak i zwykłych, szarych kowalskich. Ze względu na przepyszne nadzienie, oblane czekoladą belgijską potrafią do siebie przyciągnąć nawet największego niejadka, lub kogoś kto twierdzi że czekolada jest niedobra. Zdecydowanie najlepszymi pralinkami są pralinki ręcznie robione, ze względu na poświęcenie cukiernika w wykonanie jak najlepszej praliny. Co ciekawe – praliny możemy robić nawet sami w domowym zaciszu. Czy warto tak robić? O tym przeczytacie poniżej.

Zaczynając od pralinek sklepowych…

Sklepowe pralinki, podobnie jak inną sklepową czekoladę można podzielić na dwa „fronty”. Wykonane z czekolady o słabej jakości, oraz wykonane zczekolady belgijskiej czy szwajcarskiej (mi osobiście npralinka czekoladowaajbardziej smakuje belgijska, ale tą ze Szwajcarii też uwielbiam… kwestia gustu). Jak łatwo można się domyślić – te pierwsze są tanie, i zazwyczaj nawet nie wyglądają fajnie, poza niską ceną. Z kolei te drugie – wykonane z prawdziwej czekolady są bardzo smaczne, idealnie nadają się na prezent i ich jedynym minusem jest wyższa cena. Zazwyczaj też te pralinki belgijskie wykonane są ręcznie – co dodaje im uroku, gdy wiemy że naszą pralinkę przygotował jeden z najznamienitszych szwajcarskich czy belgijskich cukierników.

Na ręcznie robionych przez nas kończąc

Ręcznie robione pralinki jakościowo dorównują tym, co są oferowane w sklepach – a dodatkowo mamy satysfakcję z tego że je zrobiliśmy. Nie zawsze jednak warto robić takowe pralinki samemu, między innymi przez to że jest to po prostu bardzo czasochłonne zajęcie, wymagające dużo poświęcenia. Ja osobiście raz robię praliny ręcznie, np. gdy w odwiedziny przyjeżdża rodzina lub znajomi i chcę przygotować jakiś fajny i ciekawy deser, a zamawiam je ze sklepów internetowych wtedy, gdy okazja tego wymaga – czyli np. na czyjeś urodziny lub jako czekoladki na ślub.

Jak pralinki belgijskie są transportowane do Polski?

Większość drogiej czekolady i drogich wyrobów czekoladowych w naszym kraju jest wykonana z czekolady belgijskiej – i dzięki nowoczesnym technologiom przetransportowanie czekoladek z Belgii do Polski wcale nie jest aż takie ciężkie jak się to może wydawać. Firmy po prostu zamawiają masę czekoladek na raz, które są transportowane jednym pojazdem, w odpowiednich warunkach.

Related posts

  • Bartek

    Ręcznie robione pralinki – to jest coś 🙂