Kwas buraczany i jego niezwykłe właściwości
Są źródłem cennych dla zdrowia witamin oraz składników mineralnych. Buraki to jeden z ważniejszych składników zdrowej diety oraz skuteczny lek na wiele uciążliwych przypadłości. Powstający z nich kwas buraczany również cieszy się wielkim uznaniem. Dlaczego? Powodów jest sporo.
Czy kwas buraczany jest dobry dla zdrowia?
Kwas buraczany jest rewelacyjnym źródłem witaminy C, która w naturalny sposób wspiera nasz układ immunologiczny. Dzięki temu dla naszego zdrowia kwas ten staje się znacznie lepszym sojusznikiem, niż tak wysoko oceniane przez miłośników zdrowego odżywiania się buraki. O wartości kwasu buraczanego decyduje też to, iż buraki nie są jego jedynymi składnikami. Dzięki temu nie trzeba wiele, by zapewnić sobie dobrą formę. Picie kwasu buraczanego dwa razy dziennie może przynieść wspaniałe efekty i stać się najlepszą receptą na zdrowe i szczęśliwe życie. Surowe buraki same w sobie są cennym wsparciem dla naszego organizmu, a ponieważ kwas buraczany jest jeszcze skuteczniejszym lekiem na wiele przypadłości, jego popularność nikogo nie powinna dziwić.
Jak przygotować eliksir zdrowia z buraków?
Do przygotowania kwasu burczanego potrzebujemy ok. 2,5 kg buraków, 2 główki czosnku, 1,5 łyżeczki cukru, 0k. 4 łyżeczek soli (ważne by nie była jodowana). Buraki po obraniu i opłukaniu przekrawamy na 4 -6 części. Czosnek obieramy i po przekrojeniu każdego ząbka wrzucamy na spód słoika. Należy pamiętać, aby słoik był umyty i najlepiej wyparzony tak, aby nie było tam żadnych niepożądanych bakterii. Następnie dorzucamy pokrojone buraki. Między czasie gotujemy wodę. Dodajemy do niej sól i cukier. Po zagotowaniu odstawiamy i czekamy aż wystygnie. Nie zalewamy buraków gorącą wodą lecz letnią i czekamy około 7 dni. Podczas fermentacji będzie wytwarzał się piana, którą należy zbierać każdego dnia.
Podsumowanie
Przygotowanie kwasu buraczanego oczywiście zajmuje chwilę czasu, ale z pewnością warto go przygotować ze względu na jego właściwości zdrowotne. Po przygotowaniu kwasu możemy go odcedzić od pozostałych „stałych” składników i potem przechowywać w lodówce. Dzięki temu kwas nie będzie już fermentował, a my będziemy mogli pić tak przygotowany napój przez około dwa tygodnie. W między czasie można przygotować kolejny słój tak, aby na bieżąco móc dostarczać organizmowi tego eliksiru życia.