You are here
Jak jeść żywność bez konserwantów? Odżywianie się 

Jak jeść żywność bez konserwantów?

6816478369_5a29c021bc_z

Jeśli próbujesz uniknąć konserwantów w swojej diecie, ważne jest, aby nauczyć się je zidentyfikować. Producenci żywności mają tablicę konserwantów i dodatków, które są dodawane do żywności z wielu powodów. Bardzo często konserwanty są dodawane do żywności, aby żywność miała większą datę ważności, zapobiegając przebarwieniom, utraty smaku, rozwoju bakterii i pleśni lub innych drobnoustrojów. Chociaż wiele konserwantów ma wiele złych opinii, one zachowują nasze pokarmy bezpieczne od bardzo szkodliwych bakterii takich jak botulizm. Czytaj uważnie etykiety i dąż do bycia świadomy konsumentem, dzięki czemu możesz uniknąć żywności lub produktów spożywczych, które zawierają nadmierną ilość konserwantów.

Naucz się jak czytać etykiety

Zapoznaj się z etykietą produktu. Gdy robisz zakupy i chcesz sprawdzić czy dany produkt zawiera konserwanty, istnieje wiele informacji, które pomogą Ci określić czy chcesz kupić dany produkt.

  • Istnieją pewne informacje na etykietach takie jak ”wolne od konserwantów” czy chociażby ”naturalne”. Jednak nie wszyscy używają tych terminów uczciwie, wiele firm spożywczych używa tej terminologii w celach marketingowych i reklamowych. Nie daj się nabrać na tego typu opakowania.

Zawsze przeglądaj całą listę składników

Lista składników jest wymagana i wszyscy producenci żywności muszą umieszczać na swoich produktach listę składników. To jest lista na której można się dowiedzieć jakiego rodzaju, o ile występują konserwanty, dodawane są.

  • Podczas przeglądania listy składników wiedz, że pierwszego wymienionego składniku jest najwięcej. Ostatni składnik wymieniony znajduje się w śladowych ilościach w produkcie.
  • Konserwanty są czasami wymienione z opisem o ich przeznaczeniu. Na przykład na liście składników może wystąpić taki napis: ”kwas askorbinowy, aby poprawić trwałość koloru” lub ”dwutlenek siarki, by zwiększyć trwałość produktu”.

Zanotuj konserwanty, które chcesz unikać.

Mimo, że istnieje mnóstwo dodatków do żywności, które działają jako środki konserwujące, niektóre najczęściej pojawiają się w szerokiej gamie produktów spożywczych.

  • Niektóre typowe środki konserwujące i ich zastosowania: kwas askorbinowy i azotany są wykorzystywane do zachowania i utrzymania świeżości w żywności, gliceryna jest środkiem pochłaniającym wilgoć, który utrzymuje jedzenie wilgotne i chroni je prze wysychaniem, guma ksantanowa jest popularnym środkiem do zagęszczania żywności.

Related posts

  • Radek_Gniezno_89

    Chyba trzeba byłoby wszystko robić samemu, a to jest przecież nierealne

    • Oms

      to są tacy w Ameryce, jacyś omisze, czy coś.

      • amisz

        chyba amisze

  • Naturistic

    Bo prawda jest taka, że konserwanty same w sobie nie są aż takie znowu złe, tylko ludzie przeszadzają z ich dodawaniem do żywności w maksymalnych dawkach, żeby produkt który wyprodukowali mogli sprzedawać jak najdłużej. Szkoda tylko, że prawa rynku przysłaniają im prawa natury….

    • Justyna.89

      według mnie to własnie raczej same w sobie są złe….

filmy online lucyfer online lucyfer sezon 5 online pl filmovo gq lucyfer sezon 5 odcinek 1 wszystko co lśni serial online nos4a2 online pl