Jak jeść żywność bez konserwantów?
Jeśli próbujesz uniknąć konserwantów w swojej diecie, ważne jest, aby nauczyć się je zidentyfikować. Producenci żywności mają tablicę konserwantów i dodatków, które są dodawane do żywności z wielu powodów. Bardzo często konserwanty są dodawane do żywności, aby żywność miała większą datę ważności, zapobiegając przebarwieniom, utraty smaku, rozwoju bakterii i pleśni lub innych drobnoustrojów. Chociaż wiele konserwantów ma wiele złych opinii, one zachowują nasze pokarmy bezpieczne od bardzo szkodliwych bakterii takich jak botulizm. Czytaj uważnie etykiety i dąż do bycia świadomy konsumentem, dzięki czemu możesz uniknąć żywności lub produktów spożywczych, które zawierają nadmierną ilość konserwantów.
Naucz się jak czytać etykiety
Zapoznaj się z etykietą produktu. Gdy robisz zakupy i chcesz sprawdzić czy dany produkt zawiera konserwanty, istnieje wiele informacji, które pomogą Ci określić czy chcesz kupić dany produkt.
- Istnieją pewne informacje na etykietach takie jak ”wolne od konserwantów” czy chociażby ”naturalne”. Jednak nie wszyscy używają tych terminów uczciwie, wiele firm spożywczych używa tej terminologii w celach marketingowych i reklamowych. Nie daj się nabrać na tego typu opakowania.
Zawsze przeglądaj całą listę składników
Lista składników jest wymagana i wszyscy producenci żywności muszą umieszczać na swoich produktach listę składników. To jest lista na której można się dowiedzieć jakiego rodzaju, o ile występują konserwanty, dodawane są.
- Podczas przeglądania listy składników wiedz, że pierwszego wymienionego składniku jest najwięcej. Ostatni składnik wymieniony znajduje się w śladowych ilościach w produkcie.
- Konserwanty są czasami wymienione z opisem o ich przeznaczeniu. Na przykład na liście składników może wystąpić taki napis: ”kwas askorbinowy, aby poprawić trwałość koloru” lub ”dwutlenek siarki, by zwiększyć trwałość produktu”.
Zanotuj konserwanty, które chcesz unikać.
Mimo, że istnieje mnóstwo dodatków do żywności, które działają jako środki konserwujące, niektóre najczęściej pojawiają się w szerokiej gamie produktów spożywczych.
- Niektóre typowe środki konserwujące i ich zastosowania: kwas askorbinowy i azotany są wykorzystywane do zachowania i utrzymania świeżości w żywności, gliceryna jest środkiem pochłaniającym wilgoć, który utrzymuje jedzenie wilgotne i chroni je prze wysychaniem, guma ksantanowa jest popularnym środkiem do zagęszczania żywności.