Imbir plus kawa – doborowa kompania
Smakosze tego popularnego, energetyzującego napoju nie wyobrażają sobie bez niego poranka. Mowa oczywiście o czarnej kawie.
Kawa na dobry początek dnia?
Dzięki zawartej w kawie kofeinie, podnosi ona odporność na zmęczenie, poprawia pamięć i koncentrację oraz wpływa korzystnie na refleks, co jest niezwykle przydatne szczególnie po nieprzespanej nocy. Sięgając przed pracą po filiżankę kawy, chcemy przede wszystkim pobudzić nasz organizm do efektywniejszego działania. Niektórzy nie zauważają jej pobudzającego działania, ale i tak piją kawę ze względu na smak, którego nie są w stanie sobie odmówić. Są też różne rodzaje kaw od naturalnych po smakowe, od tych zawierających niską ilość kofeiny po te, które zawierają dużą ilość kofeiny. W tym bogactwie smaków, aromatów i intensywności mocy z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zapominamy wówczas, że pyszna kawa ma też swoje ciemne strony. Między innymi negatywnie wpływa na przyswajanie niezbędnych dla zdrowia minerałów oraz wykazuje niekorzystne działanie na trawienie. Jednak dla tych, którzy nie mogą żyć bez małej czarnej o poranku, mamy dobrą wiadomość. Okazuje się, że dodanie do kawy odrobiny świeżego imbiru pomaga zniwelować jej szkodliwe dla organizmu właściwości. Imbir, poprawiając ukrwienie mózgu dodatkowo wspomaga działanie kawy na zwiększenie koncentracji i ogólnej wydajności umysłowej. Pamiętać należy jednak o tym, że imbir jest bardzo ostrą przyprawą i dodany do kawy potęguje działanie drażniące napoju. Dlatego powinny go unikać osoby ze schorzeniami układu pokarmowego np. wrzodami żołądka, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią. Ci którzy nie mogą dodać imbiru do kawy, mogą po prostu ograniczyć ilość spożywanej kawy nie pozbawiając się przyjemności z jej picia. Tak jak we wszystkim, również tutaj sprawdza się zasada, że nic co jest spożywane z umiarem nie może zaszkodzić.
Kawa z mlekiem
Niektórzy nie wyobrażają sobie kawy bez mleka. Pyszna latte ze spienionym mlekiem bije teraz w Polsce rekordy popularności. Znajdą się również głosy, które przestrzegają przed łączeniem mleka z kawą, ale zachowując umiar w łączeniu tych składników nie powinniśmy się obawiać.
Czekoladki do kawy – słodki dodatek
Takie czekoladki mają zazwyczaj formę pralinki – małej, słodkiej czekoladki z pysznym nadzieniem – najczęściej pistacjowym. Są idealnym dodatkiem – pod wpływem ciepła – rozpływa się w ustach tworząc aromatyczny smak. Takie dodatki możemy najczęściej spotkać w pijalniach czekolady.