Czy soja jest zdrowa czy nie?
Soja jest bogata w białko, błonnik i minerały. Soja obniża poziom „złego” cholesterolu, a izoflawony w niej zawarte mogą spowolnić rozwój raka prostaty, pomagają w walce z chorobami serca i osteoporozą. Ale czy soja ma tylko same zalety? Oczywiście, jak wszystko jedzone z umiarem, pewnie nie zaszkodzi. Co się jednak dzieje, gdy podstawą naszej diety jest soja? Moda na soje powoduje, ze jest ona dodawana do makaronów, batonów, koktajli – czy jest to z korzyścią dla naszego organizmu?
Soja a mózg
Soja spożywana regularnie z dużą częstotliwością może przyspieszyć starzenie się komórek mózgowych. Amerykańscy naukowcy odkryli bowiem, że mózgi osób spożywających soję przez trzydzieści lat co najmniej dwa razy w tygodniu starzały się znacznie szybciej niż mózgi osób, które nie spożywały takich ilości soi. Na podstawie testów mających ocenić zdolność analitycznego myślenia otrzymano wynik, stwierdzający, że mózgi osób spożywających soję z regularnością opisana powyżej funkcjonowały w taki sposób jakby były cztery lata starsze.
Soja a tarczyca
Spożywanie soi może doprowadzić do ograniczenia zdolności tarczycy do produkcji hormonów. Regularne spożywanie soi może więc powodować ciągłe zmęczenie, zaparcia, zwiększenie wagi ciała, czyli wszystko to, co jest wynikiem niedostatecznej podaży hormonów produkowanych przez tarczycę
Soja a alergia
Soja jest jednym z najbardziej powszechnych alergenów występujących w żywności przetworzonej. Jak była, o tym mowa wcześniej, dodaje się ją do wielu produktów, dlatego osoby posiadające alergię na soję, powinny bacznie czytać etykiety kupowanej żywności. Soja, jak każdy alergen, może wywoływać swędzenie, stany zapalne i wstrząs w skrajnych przypadkach.
Ile soi spożywać?
Soja jest rośliną strączkową. Spożycie tygodniowe roślin strączkowych nie powinno ilościowo przekraczać 1 szklanki. Należy też pamiętać, że do tej ilości wliczają się także ilości soi zawarte w innych spożywanych przetworzonych produktach, o czym informuje nas ich etykieta. Oczywiście nie dotyczy to osób, u których stwierdzono alergię na soję – one nie powinny jej w ogóle spożywać.